Części chińskiego miecza: 

jianti – (w dosłownym tłumaczeniu: "ciało miecza") głownia, w której wyróżnia się trzy części: sztych, część środkową oraz zastawę  

jianfeng - sztych - pierwsza część głowni, czyli odcinek ok. 10 cm od końca miecza  

jiangen - zastawa - część głowni długości ok. 15 cm zlokalizowana najbliżej jelca  

zhongren - środkowa część ostrza, pomiędzy sztychem a zastawą  

hushou – jelec (garda) 

jianba - uchwyt  

jianren – krawędź tnąca (ostrze), wyróżniamy krawędź górną (shangren) i dolną (xiaren)  

jiantan - głowica  

jianji - grań  

jianqiao - pochwa  

Wyważenie miecza:

Wiele kontrowersji wśród praktyków chińskich sztuk walki wzbudza temat wyważenia chińskiego miecza. Jest to zagadnienie skomplikowane, gdyż na prawidłowe wyważenie miecza składa się kilka czynników: 

 

1. Odpowiednia waga miecza - zdecydowana większość historycznych mieczy (używanych w walce) miała wagę w przedziale 0,7-1 kg. Oczywiście istniały odstępstwa od tej reguły - występowały też miecze szczególnie ciężkie (2-3 kg), ale nie były przeznaczone do walki, a do treningu oraz do pełnienia funkcji ceremonialnych (zwykle były bogato zdobione). 

Większość mieczy (czy raczej kiepskich atrap mieczy) używanych w sportowym wushu, jest źle wyważona chociażby z tego powodu, że ważą 1/3 lub w najlepszym wypadku 1/2 tego, co realny miecz. W takim wypadku jakakolwiek dyskusja o położeniu środka ciężkości miecza jest bezcelowa. 

 

2. Położenie środka ciężkości miecza - istotny element wyważenia miecza i zwykle jedyny, na który osoby niedoświadczone zwracają uwagę wybierając miecz. 

Większość historycznych mieczy chińskich miało środek ciężkości położony ok. 5 cali od jelca (odległość podaje się zawsze od podstawy jelca, czyli miejsca połączenia jelca z rękojeścią), z dopuszczalnym odchyleniem o +/- 1 cal (czyli ok. 10-15 cm od jelca)

 

3. Rozłożenie ciężaru - ważny, ale często zupełnie pomijany element. Miecz może spełniać dwa poprzednie warunki, ale jeśli ma złe rozłożenie ciężaru, będzie nieporęczny. 

 

Po czym poznać, że miecz jest dobrze wyważony?

Oczywiście wymaga to pewnego doświadczenia w walce mieczem i wcześniejszego kontaktu z dobrze wyważonymi mieczami. Nie ma się co łudzić, że osoba ćwicząca, nawet wiele lat, mieczem kupionym w sklepie z chińskimi pamiątkami, będzie posiadała taką wiedzę. 

 

Na co zwracać uwagę: 

- możliwość wyprowadzenia skutecznego ataku - jest to możliwe tylko, gdy ostrze ma odpowiedni impet, czyli wystarczająca część masy miecza znajduje się w ostrzu;

- łatwość przejścia z obrony do ataku i z ataku do obrony; 

- możliwość wykonania skutecznej obrony - blokując wykorzystujemy dźwignię zawartą między naszą ręką, częścią głowni między rękojeścią a punktem kontaktu z drugim ostrzem oraz mieczem przeciwnika - jeśli środek ciężkości będzie zbyt blisko jelca, dźwignia ta zadziała na naszą niekorzyść. 

 

Podsumowując - miecz ze środkiem ciężkości zbyt blisko jelca będzie się wydawał bardzo łatwy w obsłudze, ale będzie nieskuteczny w ataku i obronie; miecz ze środkiem ciężkości zlokalizowanym zbyt daleko, będzie miał większą siłę wykonywanych technik, ale będzie nieporęczny w użyciu. 

Jian – chiński miecz 

Jian – obosieczny, prosty chiński miecz. Najbardziej rozpoznawana, obok szabli dao, z chińskich broni krótkich. Podczas gdy szabla symbolizowała siłę oraz żołnierskiego ducha i była podstawową bronią wojska chińskiego, miecz był atrybutem dowódców, arystokracji i uczonych. 

Rys. 1: Budowa miecza chińskiego na przykładzie Hanwei Cutting Sword

str. 2

Tradycyjna Szermierka Chińska

Copyright © 2013-2017 Krzysztof Tyc 

Wszystkie teksty zostały zamieszczone za zgodą ich autorów.

info@grtc.pl 

Kontakt:

tel.: 606 387 004

Kontakt:

tel.: 606 387 004

info@grtc.pl 

GREAT RIVER TAOIST CENTER

Centrum Taoistyczne "Wielka Rzeka"